11 februari 2012

ExifToolGui

M'n favoriete tool voor het bekijken en onderzoeken van Exif metagegevens in digitale fotobestanden. ExifToolGui is een grafische schil rond de commandline utility Exiftool van Phil Harvey. Exiftool toont voor zover mij bekend meer metagegevens dan enige andere tool. ExifToolGui laat alle metagegevens zien welke door Exiftool worden herkend en maakt Exiftool makkelijker bedienbaar. Met ExifToolGui kun je niet alleen metagegevens in bestanden bekijken, maar ook de meestgebruikte wijzigen. Internettoegang staat standaard uitgeschakeld, maar als het ingeschakeld wordt is er ook ondersteuning voor Google Maps aan boord. Als er GPS gegevens in het fotobestand voorkomen, wordt de locatie getoond waar de foto is gemaakt. Metagegevens kunnen ook worden geëxporteerd naar verschillende formaten als bv. TXT en HTML. Vooral de z.g. HTML-dump laat erg fraai zien waar de verschillende Exif metagegevens in het bestand zijn opgeslagen.

Ik vind het jammer dat er vanuit ExifToolGui niet een tabeloverzicht van metagegevens van een reeks bestanden naar een CSV- of excelbestand kan worden geëxporteerd. Er wordt nl. per foto een exportbestand gemaakt. Het is wel mogelijk om een aangepaste (User defined) kolomview te maken voor de filelist, zodat per bestand een zelf uitgekozen selectie metadata wordt getoond. Om toch een overzicht in tabelvorm te maken, moet je gebruik maken van de commandline. Hieronder twee van m'n favoriete commandlines:

Belangrijkste EXIF gegevens met NL datumformaat en GPS-info in decimale graden:
"c:\Program Files (x86)\Exiftool GUI\exiftool.exe" -Make -Model -DateTimeOriginal -CreateDate -ModifyDate -Software -GPSLatitude -GPSLatitudeRef -GPSLongitude -GPSLongitudeRef -GPSDateStamp -GPSTimeStamp -ext [vul hier een bestandsextensie in] -d "%d-%m-%Y %H:%M:%S" -c "%+.6f" -r -csv "[fullpath naar map zonder backslash]" > "exiftool.csv"

Alle metagegevens van alle bestanden met NL datumformaat en GPS-info in decimale graden:
"c:\Program Files (x86)\Exiftool GUI\exiftool.exe" -All -d "%d-%m-%Y %H:%M:%S" -c "%+.6f" -r -csv "[fullpath naar map zonder backslash]" > "exiftool.csv"

Het resultaat is een CSV-bestand met de gegevens van alle bestanden in een map alsmede de submappen. Haal de schakeloptie "-r" weg als je geen gegevens wilt van de bestanden in de submappen.

ExiftoolGui kan ook alle tagnummers van de Exif metagegevens tonen voor de zg. tagnaam. Daardoor is de betekenis van een bepaalde tag snel te vinden in de verschillende EXIF standaarden:
  1. Exif standard version 2.3
  2. Exif 2.2 Specification
Als je wilt weten welke metagegevens door Exiftool worden ondersteund, kijk dan op de website van Exiftool van Phil Harvey. Daar vind je een uitvoerige beschrijving en verantwoording van alle metagegevens die door Exiftool worden ondersteund. Erg leerzaam!

Last but not least, ExifToolGui is ook portable te gebruiken!


Website: http://u88.n24.queensu.ca/~bogdan/
Website Exiftool van Phil Harvey: http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten