18 februari 2012

Gimp

Gimp staat voor GNU Image Manipulation Program. Ik vind het het beste gratis fotobewerkingsprogramma dat er te krijgen is. De vele losse vensters van Gimp blijven wennen, maar zijn eigenlijk ook wel weer erg flexibel; vooral als je twee monitoren tot je beschikking hebt. Gelukkig is er vanaf versie 2.8 de mogelijkheid om de "enkel venster-modus" in te stellen (Vensters > Enkel venster-modus). Op die manier krijg je een overzichtelijke interface.

Gimp komt dicht in de buurt van concurrent Photoshop. Afgezien van de gebruikelijke bewerkingen zijn er veel filters die je op je afbeeldingen los kunt laten. Perspectief in foto's is ook aan te passen. Gimp werkt met lagen en heeft veel gereedschappen en soorten penselen die je kunt gebruiken. Als dat niet genoeg is kun je de functionaliteit van Gimp uitbreiden met plugins. Zelf gebruik ik regelmatig de uiterst makkelijke rotatietool (Shift-R) in combinatie met hulplijnen om scheve horizons te corrigeren waarbij het resultaat automatisch wordt bijgeknipt (Crop to result).

Gimp bereikt nooit helemaal het niveau van Photoshop, maar het is verbluffend wat deze gratis tool allemaal in huis heeft. Gewoon dowloaden en gebruiken.


Website: http://www.gimp.org/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten