25 februari 2012

MultiCommander

Multicommander is een interessante toevoeging aan de lijst met clones van de vroegere Norton Commander. Het heeft standaard heel veel functies aan boord die mijn favoriet Total Commander mist. De bestandsviewer kan meer bestandsformaten aan (Jpg, Png, Gif, Png, Bmp, Tiff en veel RAW formaten). Afbeeldingen kunnen worden geroteerd (ook automatisch op basis van de Exif-tags). Exif-gegevens kunnen worden aangepast of geheel worden verwijderd. IMDB informatie kan worden getoond bij je films. Je kunt MP3 tags editen. Er is ondersteuning voor veel archief-formaten (Zip, 7-Zip, Rar, Tar, GZ, Bz2, Jar). FTP is ingebouwd en zelfs een viewer voor de Registry. Bestandsnamen en paden kunnen naar het klembord of een CSV-bestand worden gekopieerd. Taken kunnen op de achtergrond worden uitgevoerd zodat je door kunt werken. En ga zo maar even door.

MultiCommander maakt gebruik van Tabs waarmee je snel tussen meerdere views kunt schakelen. Tevens kun je in elke tab de directory-boom tonen. De vele knoppen onder in beeld kun je naar believen een eigen functie toekennen met de button-editor. MultiCommander heeft een heuse eigen scripttaal aan boord voor het maken van geavanceerde functies. Als je die knoppenbalk hinderlijk vindt kun je deze met Ctrl-B verbergen en weer oproepen. Er is zowel een 32bits als 64bits versie die ook portable op een USB-stick geïnstalleerd kan worden.

Is alles dan perfect? Nee. Het is hinderlijk dat netwerkshares die hun verbinding kwijt raken niet meer zichtbaar zijn in Multicommander. Normaal gesproken horen deze getoond te worden met een rood kruis. Het blijkt dat dat gebeurd als je Multicommander in administrator mode gebruikt. De maker van MultiCommander had daar een eenvoudige oplossing voor (erg snelle support trouwens!). Verder zag ik dat als je schakelt naar de werking die compatibel is met de verkenner, dat het slepen met de rechtermuisknop niet het juiste contextmenu oplevert. Bestanden slepen en kopiëren met Fastcopy lukt dan bv. niet. Misschien ben ik een kniesoor om daarop te letten, want Multicommander is een erg goed en flexibel stuk gereedschap dat niet in je toolbox mag ontbreken.



Website: http://multicommander.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten