15 april 2013

Picture Information Extractor

Eindelijk een (bijna) waardige concurrent voor de combinatie Exiftool en ExiftoolGUI. Picture Information Extractor  (afgekort PIE) is ook gebaseerd op het prima Exiftool van Phil Harvey. Het werkt sneller en stabieler dan ExiftoolGUI en toont op een overzichtelijke manier alle beschikbare metagegevens van afbeeldingsbestanden  en bepaalde videoformaten. Met de freeware versie is het niet mogelijk om de metagegevens te wijzigen. Daarvoor moet je de betaalde versie aanschaffen. Voor het forensische onderzoek is dat juist een voordeel.

PIE is wat completer en fraaier uitgevoerd. Het heeft een prima viewer aan boord voor de afbeeldingen en ook Google Maps voor de GPS gegevens. Handig is de mogelijkheid om de GPS gegevens van meerdere foto's tegelijkertijd op een kaart te projecteren. Wat ik ook prettig vind is dat je de metagegevens van bestanden nu makkelijk vanuit de GUI naar een CSV-bestand kunt exporteren. Wat minder prettig is dat je minder controle hebt over de uitvoer van de metagegevens. Het is niet altijd duidelijk welke datums en tijden PIE gebruikt. ExiftoolGUI toont bv. de Exif tagnummers in het overzicht, zodat altijd duidelijk is naar welke gegevens je kijkt.

PIE kan een serieuze concurrent worden voor ExiftoolGUI, maar is het nog niet. Het is wel degelijk een mooie tool voor de willekeurige fotograaf die de metagegevens van z'n bestanden wat beter wil analyseren. Ik heb wel wat feature requests ingediend bij de maker en ben benieuwd of ze worden geïmplementeerd.

Het betaalde product PIE Studio van dezelfde maker kan ik wel degelijk aanraden. Het biedt meer flexibiliteit en precisie dan PIE als het gaat om printen en bekijken van metagegevens. Tevens kun je uitstekende fotobijlagen creëren met zelf te bepalen (meta)gegevens en daar was ik al een lange tijd naar op zoek!



Website: http://www.picmeta.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten